A-Cursus Gehoorzaamheid (>1 jr)

De A-cursus Gehoorzaamheid is voor honden vanaf 1 jaar oud. In deze 10 weken durende cursus leren de eigenaren en hun honden de basis van gehoorzaamheid door de oefeningen uit de Jonge Honden cursus uit te diepen en deze nog weer iets langer en iets moeilijker te maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de eigenaar de hond netjes aan de lijn moet kunnen laten volgen, een periode moet kunnen laten blijven op een plek en dat de hond netjes komt wanneer zijn baas hem roept. Het is echter niet zo zwart-wit als het hierboven beschreven wordt, bedenk wel: je werkt niet met een computer maar met een dier, het hoeft allemaal niet perfect. Dat baas en hond samen plezier hebben is een pré, dat maakt het leren voor een hond ook veel leuker èn veel makkelijker. 

Het doel is wel dat na deze cursus de eigenaar en zijn hond zo’n goed team zijn en dat de hond zo gehoorzaam is dat men door kan gaan met een van onze vervolgcursussen Gehoorzaamheid, Behendigheid, Rally-O of Hoopers: een hele leuke nieuwe tak van hondensport.


Zoals hierboven beschreven, is deze cursus voor honden met een leeftijd vanaf 1 jaar. Het gros van de honden zit in die leeftijd echter nog in de puberteit. In die periode leert een hond (wat) moeilijker en kan de A-cursus best een hele moeilijke opgave zijn. Er zijn uiteraard ook honden die het best aan kunnen. Ga dus van te voren bij jezelf te rade of het eerlijk is tegenover je hond om dit van hem te verwachten op dat moment.


In onze A-cursus Gehoorzaamheid leren de eigenaren o.a. om hun hond te laten volgen, komen, zitten, liggen en blijven. Voor de afwisseling worden er door de trainers ook andere actieve oefeningen er tussendoor gegeven. In de cursus is er vanzelfsprekend ook aandacht voor het sociale gedrag van de viervoeter. Er is altijd ruimte om vragen hierover te stellen. Ten slotte zijn Opvoeding en Gedrag twee zaken die eigenlijk niet los van elkaar kunnen worden gezien.
Spelen met de honden blijft altijd heel belangrijk. Het spel is onmisbaar om een goede ‘baas-hond-binding’ op te bouwen en te behouden: de hond moet het leuk vinden om bij zijn baasje te zijn, zijn baas moet hij kunnen vertrouwen zodat hij zich door hem kan laten leiden. Neem dus naast zijn favoriete beloningssnoepjes ook altijd zijn favoriete speeltje mee, zonder piepje. Beloning is een erg belangijk onderdeel in het leerproces van je hond, ga bij jezelf na: ga jij aan het werk als je je salaris niet hebt ontvangen...? Vind dus uit: wat motiveert mijn hond? Wat vindt hij nou zo leuk dat hij daarvoor samen met jou wil werken?


Kosten

De A-cursus Gehoorzaamheid bestaat uit 10 lessen van een uur en kost € 45,-

De eerste les in een theorieles zonder hond, daarna volgen er 9 praktijklessen. De contributie voor het lidmaatschap van HSV Almelo bedraagt € 25,- per jaar en deze betaal je ook wanneer je begint met een cursus bij HSV Almelo.


Wanneer

De A-cursus Gehoorzaamheid kan worden gegeven op maandag t/m donderdagavond om 19:30 uur en om 20:30 uur. Op welke avond de cursus wordt gegeven, hangt af van welke trainer vrij is en op welke avond deze les kan geven. HSV Almelo werkt met een wachtlijst, wanneer er weer voldoende mensen op de wachtlijst staan en er is een trainer beschikbaar, dan wordt er weer een cursus opgestart.