Introductie Behendigheid

Behendigheid: wat is dat?

In de jaren 1980 kwamen enkele Engelsen (hét hondenland bij uitstek) naar Nederland om demonstraties te geven van destijds de nieuwste hondensport: behendigheid. Het is gebaseerd op de paardensport: de hond moet over verschillende hindernissen een parcours afleggen binnen een bepaalde tijd.

Behendigheid is een manier om samen met je hond bezig te zijn. Het is namelijk de bedoeling om samen met je hond een parcours van diverse toestellen (klimtoestellen, sprongen, tunnels enz.) in een zo kort mogelijke tijd foutloos af te leggen. Hiervoor is uiteraard vereist dat je hond deze toestellen kent en weet hoe deze genomen moeten worden. Dit wordt aangeleerd tijdens onze behendigheidscursussen.Een verdere vereiste is dat de hond minimaal 1 jaar oud moet zijn wanneer je met een behendigheidscursus begint, voor grotere rassen geldt dat ze minimaal 1,5 jaar oud moeten zijn. Behendigheid is lichamelijk zwaar belastend voor je hond daarom is het belangrijk dat je hond uitgegroeid is voordat je met Behendigheid begint.

Behendigheid is van origine een wedstrijdsport. In de loop der jaren is behendigheid uitgegroeid tot een ware (top)sport, met veel landelijke wedstrijden, een Nederlands kampioenschap, een Europees kampioenschap en een Wereld kampioenschap. Het is voor iedereen mogelijk om daar aan mee te doen, natuurlijk moeten de hond en het baasje zo ver zijn dat ze hiervoor vereiste niveau hebben, ze moeten al echt een team zijn samen dat zin heeft om te werken. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen recreatief met je hond behendigheid te doen want ondanks dat je geen wedstrijden loopt, is het toch mogelijk om samen met je hond je eigen niveau te verhogen en dit te onderhouden door iedere week te trainen.

Behendigheid is ook een mogelijkheid om het contact met je hond te verbeteren en deze op een andere, leuke manier bezig te houden. Spelenderwijs en met ontzettend veel belonen worden de toestellen aangeleerd dat door zowel de hond als het baasje als enorm leuk wordt ervaren. Tevens ben je een uur zeer intensief met je eigen hond bezig en je begrijpt dat dit de band tussen baas en hond enorm bevordert.

" Mocht je een onzekere hond hebben dan is behendigheid ook zeer zeker de moeite waard. De hond leert (wellicht in een wat lager tempo) uiteindelijk heel veel dingen zelfstandig te doen, daarbij gesteund door zijn baas. Dat kan resulteren in een stuk minder onzekerheid bij deze honden. "


5/5 : 1 Vote